Atracții turistice în Bucovina
I. Obiective antropice
Artă populară, mănăstiri și biserici viu colorate, tradiție și istorie – acestea sunt cuvintele reprezentative regiunii. Ospitalitatea și îndeletnicirea culinară a bucovinenilor te vor desfăta și te vor convinge să petreci câteva zile în acest loc de poveste.
Cetatea de scaun a Sucevei
-
Cetatea Sucevei a fost – de-a lungul unei perioade de 200 de ani – reședința multor domnitori moldoveni și, în prezent, este un monument istoric de referință pentru bucovineni.
Mănăstiri
-
Mănăstiri - (Voroneț, Humor, Sucevița, Putna, Moldovița, Dragomirna, Probota, Bogdana) – fiecare dintre acestea este asociată cu o anumită culoare. Culorile specifice mănăstirilor sunt: Voroneț – albastru, Humor – roșu, Sucevița – verde, Moldovița – galben.
Muzee
-
Muzee - (Muzeul Etnografic Hanul Domnesc, Muzeul Național al Bucovinei, Muzeul Obiceiurilor Populare, Muzeul Satului Bucovinean, Muzeul Arta Lemnului, Muzeul Ouălor Încondeiate) – vei regăsi nenumărate obiective de acest gen în regiune. Acestea sunt adevărate simboluri ale identității bucovinenilor.
Mocănița Huțulca
-
Mocănița Huțulca – Vechiul trenuleț cu abur te poartă într-o incursiune în trecut, prin satele cu case pitorești, înșirate de-a lungul râului Moldovița. Pe toate dealurile se pot admira fânare și oboroane.
Mina de sare de la Cacica
-
Mina de sare Cacica – Galeriile sunt săpate manual, având profil dreptunghiular, nesusținute și nearmate, cu o lățime minimă de circa 1 m. Intrarea în mină se face pe 192 de trepte vechi de brad aflate de la începutul exploatării, mineralizate de saramura ce a pătruns în lemn, dispuse în spirală.
Centrul de ceramică Marginea
-
Centrul de ceramică Marginea – Ceramica neagră de Marginea este deja o marcă binecunoscută în întreaga lume. Un alt centru de ceramica neagră se găsește în America de Sud și în statul Mexic.
Satul Muzeu Ciocănești
-
Satul Muzeu Ciocănești – Satul Ciocănești este un adevărat muzeu în aer liber, datorită caselor cu pereții pictați cu motive tradiționale specifice Bucovinei, fiecare locuință fiind mai frumoasă ca cealaltă. Se află la 26 de kilometri de Vatra Dornei și la 35 de kilometri de Câmpulung Moldovenesc.
Colecții Etnografice
-
Colecții etnografice – Colecția etnografică Toader Hrib (Arbore), Colecția etnografică Paul Torac (Brodina), Colecția de Linguri Din Lemn Ioan Țugui (Câmpulung Moldovenesc), Colecția Cojoc Haralambie (Dorna Arini), Colecția Georgică Catargiu (Capu Codrului), Colecția Drancă Chiril (Stulpicani), etc.
II. Obiective naturale
Cheile Moara Dracului
-
Cheile Moara Dracului – Cheile Moara Dracului pot fi vizitate ca obiectiv de sine stătător sau pot fi străbătute pentru a ajunge în creasta Munților Rarău. Acestea ating o lungime de 60-70 m şi o lăţime medie de 4-5 m.
Rezervația Tinovul Mare
-
Tinovul Mare – Este cea mai mare rezervație naturală de turbă din România, aflată la poalele Călimanilor, în Depresiunea Dornelor și se întinde pe o suprafață mai mare de 600 ha. Având peste 800 m altitudine, se prezintă ca o depresiune suspendată.
Stejarul multisecular din Cajvana
-
Stejarul secular din Cajvana – Stejarul privește spre noi de la o înălțime de 23 metri și are o circumferință de 11 metri, în punctul cel mai gros al copacului. Specialiștii spun că este cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei iar testarea vârstei stejarului, cu datare radio-carbon, a dus la concluzia că ar avea în jur de 800-900 de ani.
Syejarul multisecular din Botoșana
-
Stejarul secular din Botoșana – Stejarul multisecular din Botoșana are diametrul tulpinii de trei metri și o înălțime de 17 metri și jumătate. Coronamentul este larg și bogat și ajunge la 23 de metri în diametru și acoperă o treime din înălțimea totală. În urma datării prin tehnica Carbon-14 s-a stabilit că vârsta arborelui este de 645 de ani.